Uusi jakso alkoi niin vauhdilla, että olo on kuin juoksumatolla hetki
sen jälkeen, kun vauhdinsäätönappi on jäänyt vahingossa pohjaan.
Järjettömän rankkaa, järjettömän kiinnostavaa!
Käsillä
oleva jakso käsittelee siis ravintoa ja ravinnon hyödyntämistä. Tänään
aloiteltiin tutustumisella virallisiin ravitsemussuosituksiin, edessä on
vielä vaikka mitä mielenkiintoista ruoansulatuskanavan anatomiasta ja
fysiologiasta aina vajaaravitsemukseen, lihavuuteen ja
rasva-aineenvaihduntaan. Vain muutamia aiheita mainitakseni. Pääsemme
ensimmäistä kertaa perehtymään hiukan farmakologiaan, ja kliinisissä
töissä tutustutaan endoskopioihin, vatsan alueen tutkimiseen laajemmin
sekä harjoitellaan muun muassa ravintoanamneesin tekoa. Mielenkiintoisia
kaikki!
Ruoka ja ravitsemus ovat sekä jatkuvasti
ajankohtaisia että varmasti jokaisen elämää koskettavia asioita, ja
tällaisten karppauskeskustelujen ja rasvasotien käydessä kiivaimmillaan
on mielenkiintoista saada edes jonkinlaista tieteellistä näkemystä
keskusteluihin. Taisipa tuo aloitusluento herättää opiskelijoiden
joukossa melkein eniten keskusteluakin sitten muinoisen etiikan luennon.
Koen itsekin aiheen tähänastisista teemoista henkilökohtaisesti
mielenkiintoisimmaksi, sillä lähipiiristä löytyy niin roskaruoalla,
karppiruoalla kuin vegaaniruoallakin eläviä, minkä lisäksi omakin
ruokavalio elää jatkuvasti pienimuotoisessa murroksessa.
Olin
kyllä aavistuksen verran pettynyt siihen, kuinka orjallisesti tuo
avausluento noudatti niitä paljon parjattuja virallisia
ravitsemussuosituksia. En nyt mitään karppausylistysatkins-luentoa olisi
halunnutkaan kuulla, mutta edes pieni askel virallisten suositusten
ulkopuolelle olisi ollut mielenkiintoista. Nyt se jäi lähinnä sille
tasolle, että ehkä D-vitamiinin saantisuositukset voisivat
olla korkeampiakin - ja sekin vähän rivien välistä. No, en ehkä
itsekään luennoitsijana uskaltaisi kuluttaa sitä yhtä ja ainoaa
ravitsemussuositusluentoa luennoimalla virallisten suositusten
vastaisista ruokavalioista, mutta olisi ollut kyllä mielenkiintoista
saada eri ruokavalioiden kiihkeät (asiantuntija)kannattajat vaikkapa
paneelikeskusteluun puolustamaan kantojaan. Pitääpä pistää mieleen, ja
kirjoittaa jaksopalautteeseen..
Kaikesta asiasisällöstään huolimatta jakson henkilökohtaisena
teemana on väsymys ja sen torjuminen. Viikonloput kuluvat töissä, yöt
näköjään miljoonista eri syistä valvoessa. Tänään oli vasta lukuvuoden
toisen jakson ensimmäinen päivä, enkä olisi millään jaksanut herätä
kouluun. Pitänee raivata niiden miljoonien harrastusten lisäksi muutama
päiväunen mentävä kolo kalenteriin.
Hyvä postaus : )
ReplyDeleteSaat kaiken kuulostamaan siltä kuin itse olisin paikalla, hienoa!
Kiitos! Onneksi jätin kokonaan kirjoittamatta siitä päänsäryn ja väsymyksen sekaisesta kotimatkasta..:)
ReplyDeleteMuistanko nyt oikein, että opiskelet Tampereella? Vai olenkohan kuvitellut tämän...
ReplyDeletezona v, tampereellahan minä..minne olet muuten itse hakemassa?
ReplyDeleteTampereelle. Aikomuksena kulkea junalla tästä 50 km päästä. Kuinka itse järjestät siirtymän rautatieasemalta koululle?
ReplyDeleteOnnittelut hyvästä valinnasta!
ReplyDeleteAsemalta pääsee 3-5 eri bussilla suoraan koululle, ja juna-aikataulujen takia bussi on ollut käytännössä ainoa vaihtoehtokin tähän mennessä. Nyt kuitenkin ilmeisesti menetän Treen sisäisen opiskelija-alennuksen (koska olen kirjoilla muualla), joten lippujen kallistumisen vuoksi olen joutunut pohtimaan jotain muita vaihtoehtoja aina kävelemisestä taitettavaan, mukana kannettavaan polkupyörään. Aikataulujen takia tulen kuitenkin todennäköisesti jatkossakin käyttämään sitä bussia.
Hei, jos haluat joskus kysyä Tampereella opiskelemisesta tai hakemisesta tai mistä tahansa enemmänkin, niin voit laittaa mulle myös yksäriä (tukasell at gmail.com), ja voin ainakin yrittää vastata.
Kiitos paljon! En tunne muita hakijoita tai ketään alaa opiskelevaa, joten otan tarjouksesi ilolla vastaan.
ReplyDeleteMietin itsekin jo pyörää, mutta hylkäsin ajatuksen sen kuljettamisesta perittävän lisämaksun vuoksi. En tiedä peritäänkö tätä taitettavasta mallista.