Monday, September 05, 2011

Mitä syöt, sitä olet?

Uusi jakso alkoi niin vauhdilla, että olo on kuin juoksumatolla hetki sen jälkeen, kun vauhdinsäätönappi on jäänyt vahingossa pohjaan. Järjettömän rankkaa, järjettömän kiinnostavaa!

Käsillä oleva jakso käsittelee siis ravintoa ja ravinnon hyödyntämistä. Tänään aloiteltiin tutustumisella virallisiin ravitsemussuosituksiin, edessä on vielä vaikka mitä mielenkiintoista ruoansulatuskanavan anatomiasta ja fysiologiasta aina vajaaravitsemukseen, lihavuuteen ja rasva-aineenvaihduntaan. Vain muutamia aiheita mainitakseni. Pääsemme ensimmäistä kertaa perehtymään hiukan farmakologiaan, ja kliinisissä töissä tutustutaan endoskopioihin, vatsan alueen tutkimiseen laajemmin sekä harjoitellaan muun muassa ravintoanamneesin tekoa. Mielenkiintoisia kaikki!

Ruoka ja ravitsemus ovat sekä jatkuvasti ajankohtaisia että varmasti jokaisen elämää koskettavia asioita, ja tällaisten karppauskeskustelujen ja rasvasotien käydessä kiivaimmillaan on mielenkiintoista saada edes jonkinlaista tieteellistä näkemystä keskusteluihin. Taisipa tuo aloitusluento herättää opiskelijoiden joukossa melkein eniten keskusteluakin sitten muinoisen etiikan luennon. Koen itsekin aiheen tähänastisista teemoista henkilökohtaisesti mielenkiintoisimmaksi, sillä lähipiiristä löytyy niin roskaruoalla, karppiruoalla kuin vegaaniruoallakin eläviä, minkä lisäksi omakin ruokavalio elää jatkuvasti pienimuotoisessa murroksessa.

Olin kyllä aavistuksen verran pettynyt siihen, kuinka orjallisesti tuo avausluento noudatti niitä paljon parjattuja virallisia ravitsemussuosituksia. En nyt mitään karppausylistysatkins-luentoa olisi halunnutkaan kuulla, mutta edes pieni askel virallisten suositusten ulkopuolelle olisi ollut mielenkiintoista. Nyt se jäi lähinnä sille tasolle, että ehkä D-vitamiinin saantisuositukset voisivat olla korkeampiakin - ja sekin vähän rivien välistä. No, en ehkä itsekään luennoitsijana uskaltaisi kuluttaa sitä yhtä ja ainoaa ravitsemussuositusluentoa luennoimalla virallisten suositusten vastaisista ruokavalioista, mutta olisi ollut kyllä mielenkiintoista saada eri ruokavalioiden kiihkeät (asiantuntija)kannattajat vaikkapa paneelikeskusteluun puolustamaan kantojaan. Pitääpä pistää mieleen, ja kirjoittaa jaksopalautteeseen..


Kaikesta asiasisällöstään huolimatta jakson henkilökohtaisena teemana on väsymys ja sen torjuminen. Viikonloput kuluvat töissä, yöt näköjään miljoonista eri syistä valvoessa. Tänään oli vasta lukuvuoden toisen jakson ensimmäinen päivä, enkä olisi millään jaksanut herätä kouluun. Pitänee raivata niiden miljoonien harrastusten lisäksi muutama päiväunen mentävä kolo kalenteriin.

7 comments:

  1. Anonymous10:08 AM

    Hyvä postaus : )
    Saat kaiken kuulostamaan siltä kuin itse olisin paikalla, hienoa!

    ReplyDelete
  2. Kiitos! Onneksi jätin kokonaan kirjoittamatta siitä päänsäryn ja väsymyksen sekaisesta kotimatkasta..:)

    ReplyDelete
  3. Muistanko nyt oikein, että opiskelet Tampereella? Vai olenkohan kuvitellut tämän...

    ReplyDelete
  4. zona v, tampereellahan minä..minne olet muuten itse hakemassa?

    ReplyDelete
  5. Tampereelle. Aikomuksena kulkea junalla tästä 50 km päästä. Kuinka itse järjestät siirtymän rautatieasemalta koululle?

    ReplyDelete
  6. Onnittelut hyvästä valinnasta!

    Asemalta pääsee 3-5 eri bussilla suoraan koululle, ja juna-aikataulujen takia bussi on ollut käytännössä ainoa vaihtoehtokin tähän mennessä. Nyt kuitenkin ilmeisesti menetän Treen sisäisen opiskelija-alennuksen (koska olen kirjoilla muualla), joten lippujen kallistumisen vuoksi olen joutunut pohtimaan jotain muita vaihtoehtoja aina kävelemisestä taitettavaan, mukana kannettavaan polkupyörään. Aikataulujen takia tulen kuitenkin todennäköisesti jatkossakin käyttämään sitä bussia.

    Hei, jos haluat joskus kysyä Tampereella opiskelemisesta tai hakemisesta tai mistä tahansa enemmänkin, niin voit laittaa mulle myös yksäriä (tukasell at gmail.com), ja voin ainakin yrittää vastata.

    ReplyDelete
  7. Kiitos paljon! En tunne muita hakijoita tai ketään alaa opiskelevaa, joten otan tarjouksesi ilolla vastaan.

    Mietin itsekin jo pyörää, mutta hylkäsin ajatuksen sen kuljettamisesta perittävän lisämaksun vuoksi. En tiedä peritäänkö tätä taitettavasta mallista.

    ReplyDelete