Sunday, October 31, 2010

Onko fiksua olla vähän laiska?

Ensimmäisen tentin tuloksia odotettiin jännityksellä, mutta läpihän se onneksi meni. Tulevissa tenteissä olisin kuitenkin jo tentin jälkeen mieluusti varma läpäisystä. Tällä viittaan nyt siis siihen, että jospa jatkossa osaisi valmistautua paremmin ja aikaisemmin.

Koulun käytävillä olen kuullut nyt useampaankin otteeseen pohdintoja siitä, mitä sille pääsykokeiden aikaiselle, järjettömälle lukumotivaatiolle on oikein tapahtunut. Pääsykokeisiin lukiessa sitä uhrasi hetkellisesti koko elämänsä pelkälle opiskelulle, ja oli täysin vakuuttunut siitä, että "jos sen opiskelupaikan saan, luen niin paljon, että osaan kaiken jo etukäteen, ja teen niin järjettömästi töitä, että olen takuulla aina paras kaikessa". Opiskelujen alettua sitä kummasti kuitenkin jättää koulutöitä vähän viime tippaan, menee välillä sieltä, mistä aita on matalin, ja tentin tehtyään toivoo kädet ristissä, että saisi edes sen läpipääsyyn vaadittavan pistemäärän. Miten tässä näin pääsi käymään?

Itse olen sitä mieltä, että kyse on ennen kaikkea tehokkaasta itsesuojelusta. Osittain toki myös mukavuudenhalusta ja laiskuudesta, mutta ennen kaikkea itsesuojelusta. Puoli vuotta tai vuoden pääsykokeisiin lukiessaan se lukemisen päämäärä on käsinkosketeltava ja erittäin lähitulevaisuudessa sijaitseva. Tammikuussa kirjastossa istuessaan toukokuu oli aina kulman takana, eikä koskaan "sitten joskus kun". Lyhyellä aikavälillä mikä tahansa ponnisteleminen onnistuu, ja on suotavaakin niiden tavoitteiden saavuttamiseksi. On "helppoa" jättää ystävät ja muu elämä puoleksi vuodeksi, ja keskittyä opettelemaan Galenosta ulkoa, mutta teepä samaa viisi ja puoli vuotta. Voihan niinkin tehdä, ja toki jotkut tekevätkin, mutta väittäisin, että alttius mielenterveysongelmiin kasvaa melkein samassa suhteessa. Olisihan sitä hienoa olla aina paras, ja osata luentokalvot ulkoa jo ennen luentoa, mutta kun vähemmälläkin selviää, niin vähempään sitä yleensä myös turvautuu. Kavereita on kiva nähdä silloin tällöin, töissäkin pitää joidenkin käydä aina välillä, ja pitää siitä terveydestäänkin huolehtia liikkumalla muutenkin kuin luentosalin ja kirjaston välillä.

No. Ahkerampikin voisi toki olla. Ei sinne toiseen ääripäähänkään kannata lipsua. Toisessa ääripäässä luennoilla ei käydä juuri lainkaan, tai käydään lähinnä naureskelemassa kavereiden kanssa, tutorit huitaistaan edellisenä iltana muutamalla wikipediasta löydetyllä lauseella, anatomian opiskelu jätetään kokonaisuudessaan tenttiviikolle, ja muu opiskeluaika pyhitetään lähinnä hauskanpidolle. Lääkiksessäkin kaikenlaisia kissanristiäisiä järjestetään melkein joka illalle, tai joka viikolle nyt ainakin. Kaikenlaiseen järjestö- ja muuhun opiskelija-aktiiviseen toimintaan saa hukattua tunteja ihan tolkuttoman määrän, jos vain niin haluaa. Mutta vaikka sisään onkin päässyt, niin ei sieltä töitä tekemättä kyllä koskaan pääse ulos. Onneksi.


jk. kaksi miespuolista opiskelukaveria keskustelivat muuten eräänä päivänä näistä lääkikseen liittyvistä blogeista (terveisiä vaan sinne, jos tätä päädytte joskus lukemaan). Pojat olivat kovasti sitä mieltä, että näitä blogeja kirjoittelevat vain ne 20%:n parhaimmistoon kuuluvat hikarit. Että terveisiä täältä 20%:n parhaimmistosta..:) Todellisuudessa totuus taitaa löytyä sieltä toisesta päästä. Tai jostain siltä väliltä.

5 comments:

  1. Kuulemasi keskustelu blogeista on samantapaista kuin olen itsekin kuullut. Kun 2008 kevaalla luin hulluna paasykokeisiin ja kirjoittelin Paasykoeblogia, sain kommenttia siita. Etta masentavaa miten joku jaksaa lukea, mutta toisaalta miksi kulutan aikaa opiskelun opettelemiseen, enka vain opiskele paasykoekirjaa. Ja viela herkkuna paalle valitusta siita miten jaoin koko elamani netissa :D

    Mutta eipa me valiteta sellaisista puheista :)

    ReplyDelete
  2. No ei välitetä, ei. Lähinnä hymyilytti siinä vieressä, kuinka vääriä (ja kummallisia) käsityksiä ihmisillä voikaan olla.

    Ehkä tällainen reflektoiva opiskelutyyli koetaan yleisesti sitten jo itsessään vähän hikarointina. Että miksi sitä vielä sen varsinaisen opiskelun lisäksi edes ajattelisi opiskelua - saati sitten, että kirjoittaisi siitä julkisesti?

    Olisihan se toisaalta hauskaa olla niin tehokas, että kirjat avattuaan opiskelisi ja oppisi, kirjat suljettuaan olisi oppinut, ja voisi sitten loppupäivän ajatella ihan kaikkea muuta.

    ReplyDelete
  3. Ehdottomasti on fiksua olla vähän laiska! Ei kannata polttaa itseään loppuun jo opiskeluaikana, sillä työsarkaa ja tekemistä riittää varmasti valmistumisen jälkeenkin. Kaikkea ei voi kuitenkaan ikinä osata ja tietojakin joutuu jatkuvasti päivittämään. Ei nyt ihan läskiksi kannata lyödä, mutta ei elämä voi olla pelkkää opiskelua (tai työntekoa). Eikä lääkisläisen varmaankaan kannata huolestua alan valinnasta vielä siinä vaiheessa, jos solubiologia ei tunnu just siltä kaikkein omimmalta jutulta.. :) Mukava lukea sun kirjoituksia jälleen. Rock on!

    Uusia kuulumisia odotellen, KP.

    ReplyDelete
  4. Anonymous12:27 PM

    Tuo lääkiksessä laiskistuminen kuulostaa niin tutulta. Itse aloitin Kuopiossa tänä syksynä ja laiskanlaisesti on tullut opiskeltua. Toistaiseksi kaikki kurssit on suoritettu rimaa hipoen, mutta ensimmäinen hylsy on jo todennäköisesti tulossa tuki- ja liikuntaelimistön anatomiassa. Hyvä kyllä olisi, jos vaikka saisi luettua arkipäivät täysillä ja viikonloppuna voisi sitten pitää 1-2 päivää vapaana. Vaan enpä taida pystyä tuohon millään, vaikka halua olisi, mutta selkärankaa ei. Tosin tärkeintä on saada ne tentit läpi, kunhan pysyy kurssin tahdissa. Asioista muistaa viiden vuoden kuluttua kumminkin ainoastaan pääkohdat.

    ReplyDelete
  5. Anonyymi, onnittelut sinnekin opiskelupaikasta!

    Onhan tuo totta, että viiden vuoden päästä vain minimaalinen osa tästä nyt luetusta on enää mielessä, mutta yritän silti sisulla lukea niin paljon kuin ehdin. Vapaapäiviä tulee vietettyä pakostakin muiden töiden muodossa, mutta muun ajan saankin sitten hikoilla ihan tosissani pysyäkseni edes muun kurssin matkassa. Ainakin tuntuu (ja kuulostaa), että ihan kaikki osaavat ihan hirveän paljon enemmän kuin minä..tsemppiä sinne lukemisiin!

    KP, kiitos! :) Tällä hetkellä elämä on aika pitkälti opiskelua ja työntekoa, mutta onneksi jollain omalaatuisella tavallani nautin molemmista. Tai no, opiskelusta ainakin. Kun vain vielä oppisi erottamaan sen olennaisen..

    ReplyDelete