Saturday, May 15, 2010

Painajainen ennen joulua.

Tänään oli valmennuskurssin simuloitu valintakoe. Jos jotain nyt toivon, niin sitä, että se vanha "huono kenraali, onnistunut ensi-ilta" -sanonta pitäisi paikkansa. Oli se taas sellaista alisuoriutumista, että oksat pois.

Pakko ensin vähän puolustautua. Nukuin viime yönä to-del-la huonosti. Jouduin koirien lenkkeilyttämisen takia heräämään tavallista aikaisemmin, ja jotenkin kai alitajuisesti stressasin sitä heräämistä, joten heräilin sitten pitkin aamuyötä huolehtimaan, etten nuku pommiin. Jotenkin oli sitten jo koetta aloittaessa kauhean levoton olo. Jouduin ensimmäistä esseetä kirjoittaessa henkisesti takomaan itseäni nyrkillä päähän, että keskittyisin edes vähän. Ensimmäisen tehtävän jälkeen olo vähän helpottui, ja loppuaika menikin sitten kynän sauhutessa, sillä tehtäviä oli niin paljon, että jouduin vetämään aivan täydellä teholla käymättä vessassa ja syömättä juuri lainkaan. Jotain Elovenan juotavaa puuroa olin onneksi varannut mukaan, joten sitä ehti vähän siemailla tehtäviä tehdessä.

Mutta silti. Kuinka paljon voi yhdessä kokeessa tehdä virheitä? Ja miten tästä pettymyksestä päästään nopeasti yli ennen niitä pääsykokeita? Miten estän nyt sen, ettei pääsykokeissa käy samalla tavalla? Olen suoriutunut aikaisemmista harjoituskokeista, pistareista yms. melko loistavasti, ja nyt sitten tipahdin oikein kovaa ja oikein korkealta. Tarkoittaako tämä nyt vain sitä, että en yksinkertaisesti pysty hallitsemaan hermojani edes vähän vakavammissa tilanteissa - harjoituskokeisiin kun olen kuitenkin suhtautunut aika rennolla otteella. En minä tuotakaan juuri luullut jännittäneeni, mutta jotenkin se jännitys siinä kasvoi ajan kanssa, kun ensimmäisen tunnin jälkeen oli tehnyt vasta kolme tehtävää.

Ja niin, ei tämä epäonnistuminen mitään harhaluuloisuutta ole, kokeesta sai kyllä vastauspaperin mukaansa. Epäonnistuminen on siis ihan fakta.

No, täytyy varmaan nyt vain saada joku väkinäinen yliote tähänkin pettymykseen. Enää reilu viikko tehokasta lukuaikaa, jokainen minuutti on enemmän kuin arvokas. Ensi viikolla kaikki pitää tehdä ajallaan, sille kaikelle on todella vain se ohimenevä hetkensä, jonka jälkeen sitä aikaa ei enää ole. Kerrattavaa on vielä paljon, opeteltavaakin - jösses. Pitää käydä tuo tämänpäiväinen koe läpi, tehdä tehtävät vielä uudelleen, yrittää muistella vähän jokaisen tehtävän aiheuttamia tuntemuksia ja miettiä, miksi kävi niin kuin kävi. Kai tästäkin voi jotain vielä oppia.

Mitä ihmettä mä oikein ajattelin? Ja mitä ihmettä mä oikein nyt teen?

Edit: luettuani vastauspaperin toiseen kertaan täytyy tunnustaa, että saatoin ihan vähän liioitella. Kokonaisuus ehkä ei ollut ihan täysin epäonnistunut, mutta laskujen suhteen sitten sitäkin enemmän. Biologian osuus tuntui menneen ainakin näin selailutuntumalta melkein kohtuullisesti, sitä 25 pisteen esseetä lukuun ottamatta. Tämän hetkisen kokemukseni mukaan jätän tuollaisen aineistoesseen pääsykokeissa suosiolla viimeiseksi. Olkoonkin tarjolla yleensä miljoonasataa pistettä, mutta kun kamalalla työllä ja vaivalla saan niistä yleensä vain murto-osan - liekö se sitten sen ajankäytön arvoista?

Mutta hei - ehtisköhän viikossa oppia laskemaan?

3 comments:

  1. noora4:12 AM

    Ai oliks sullakin verenpaineeseen liittyvä koe. Mallivastauksen listan mukaan 25 pisteen eseen tekemiseen menisi kyllä n. 3 tuntia. Jos puolet onnistuu saamaan, son hyvä.

    Onko joskus muka pääsykokeessa kysytty noita eri tutkimuslaitteita: "Selosta magneettikuvauksen periaatteet."

    "No siinon sellanen hirvee magneetti ja sit joku kuvaa sitä youtuubiin. Potilas voi katsoa videon kotonansa, ei tarvi tänne päivystykseen tulla tukkiin käytäviä." Eiks se noin mee! :)

    ReplyDelete
  2. Heh. Kiitos nauruista. Täällä onkin hymy ollut harvassa tuon eilisen kokeen jäljiltä.

    Esseen mallivastaus oli tosiaan aika koominen. Olisi ne kaikki asiat ehkä saanut siihen siinä viidessä tunnissa kirjoitettua, jos olisi sen varsinaisen esseetilan lisäksi jatkanut sitä esseetä kaikkien muidenkin kysymysten vastaustiloihin.

    Käsittääkseni noita kuvantamismenetelmiä kysytään, jos kysytään, juuri tuolla tavalla. Röntengkuvauksen periaatteita on ainakin muistaakseni kysytty joskus, sitten kai jotain eri kuvantamismenetelmien vertailuja, jos en nyt väärin muista. Nuo nyt eivät olleet pahoja, osaan kyllä kirjoittaa sujuvasti niin ultrasta kuin magneetistakin, mutta tuon ultrakysymyksenkin kohdalla onnistuin kirjoittamaan a-kohdan vastaukseksi kaiken sen, mikä olisi pitänyt kirjoittaa a ja b -kohtiin yhteensä. B-kohdan kanssa menikin sitten sormi suuhun, kun en enää tiennyt, mitä olisin siihen satuillut.

    Mutta niin. Laskeminen olikin sitten ihan oma satunsa.

    ReplyDelete
  3. Anonymous8:25 AM

    Hei! Toivottavasti pääset lääketieteelliseen sisään nyt tänä keväänä! En tiedä, että luetko mitään muita lääkis -blogeja, mutta itse ainakin spottasin yhden hyvän postauksen ja jotenkin heti tuli tunne, että pakko antaa linkki sulle siihen :D. Eli siis kyseinen tyttö on kirjottanut vinkkejä miten viimeiset päivät ennen koetta kannattaa käyttää.

    http://sansunblogi.blogspot.com/2010/05/valmistautuminen-laakiksen.html

    Ole hyvä vain!

    Terveisin tyyppi joka kyseli viimeksi lukiotaustastasi :).

    ReplyDelete