Wednesday, April 27, 2011

Karhunpoikii.

Pääsiäisloma on jo yli puolen välin, ja siitä huolimatta tänään on vasta toinen vapaapäivä, joka sekin kuluu puolikuntoisena. Kevät on rankkaa aikaa näin allergiapotilaan näkökulmasta, kun tuppaan olemaan jatkuvasti sairaana. Kiitos karvaisten kavereideni.

Sairastin viikko ennen pääsiäislomaa ihan tavallisen flunssan. Kurkku kipeä, ei kuumetta, mutta nuutunut olo. Nenä tukossa ja niin edelleen. Kolme päivää pois koulusta. Viikonlopun ajan ehdin olla jo lähes terve, kunnes lomaa edeltävänä maanantaina koulusta tullessa nousi kuume. Kolme päivää kovassa kuumeessa, eikä koulusta voinutkaan olla pois pakollisen opetuksen takia. Mentiin sitten buranan voimilla, kuten järkevät ihmiset yleensä. Lienee tämäkin valmistautumista siihen ammatilliseen päämäärään - lääkärit kun tunnetusti eivät helposti itse jää kotiin sairastamaan. Loman alettua luulin jo toipuneeni, ja kävin töissä pääsiäisen verran riehumassa. Tiistaina kuitenkin lähti lämpö taas lievästi nousuun, ääni katosi muille maille, ja tilalle tuli komea, räkäinen yskä. Olin jo vihdoin suuntamassa lääkäriin, mutta tänään olo alkaa olla taas sen verran kohentunut, että enpä taida kuitenkaan.

Lääkärillä käyminen kun on nykyään niin hankalaa. Suorastaan kiusallista. Tuntuu aina, että omat vaivat ovat niin mitättömiä, että lääkärissä käyminen on vain jotain huomionhakuista liioittelua. Varsinkin näiden flunssien kanssa. Aika paljon tulee luettua niistä rasittavista flunssapotilaista, jotka hakevat antibioottikuureja joka kerta vähän aivastettuaan. Pelkään olevani lääkärin näkökulmasta itsekin juuri sellainen - huolimatta siitä, että hoidan itse flunssat ensisijaisesti sairastamalla, enkä edes muista, koska olen viimeksi antibioottikuurin syönyt. Viime viikon buranatkin olivat poikkeus säännöstä, ja poikkeukseksi toivottavasti jäävätkin. Tuntuu, että lääketieteen opiskelijana pitäisi olla potilaanakin jotenkin valveutuneempi; ymmärtää, milloin lääkärillä ei ole muuta annettavaa kuin empatiaa, ja olla silloin ruuhkauttamatta terveyskeskuksia, joihin tunnetustikin on vaikea saada aikaa. Pitäisi suunnilleen kyetä itse kuuntelemaan omat keuhkonsa, ja arvioimaan riskit. Tietää, milloin on kyseessä virustauti, johon antibiootit eivät pure, ja milloin taas jälkitautina syntynyt bakteeritulehdus, johon antibioottikuuri voisi olla jo paikallaankin. Eihän tällaista kukaan oikeasti odota miltään ensimmäisen vuosikurssin opiskelijalta, mutta jotenkin sitä vain kuvittelee tällaisia kummallisia, ja onnistuu rakentamaan sellaisen kilometrin korkuisen kynnyksen itselleen esteeksi.

Opiskelujen kannalta sairastelu on ikävä vika. Meillä kun on vähintäänkin kaksi kertaa viikossa pakollista opetusta (tutoristunnot), ja yleensä niiden lisäksi vielä muutamia ryhmätöitä, jotka ovat niin ikään pakollisia. Vaikka ryhmiä on 12, ja ryhmien sisäinen vaihtaminen mahdollista, voi joskus tulla vastaan juuri tuollainen tilanne, jossa itse olin ennen lomaa. Peräkkäisinä päivinä kolme pakollista työtä, joista yhdestäkään ei enää uusia mahdollisuuksia. Kaikki muut ryhmät olivat siis jo tehneet ko. työt, joten ryhmän vaihtaminen ei onnistunut. Tutor-poissaolojakin oli kertynyt jo pari kappaletta, joka tutorista riippuen liikkuu jo vähän siellä hyvän maun rajoilla. Vaihtoehtoina oli siis kokeilla kepillä jäätä, ja jäädä tutorista pois, sekä suorittaa puuttuvat ryhmätyöt vuoden päästä uusien fuksien kanssa, tai vetäistä pari keväisen keltaista Buranaa ja yrittää selvitä vähän poissaolevana ja tokkuraisena niistä ryhmätöistä. Koska ensi kevään aikataulu on täysin tuntematon, en uskaltanut jättää ryhmätöitä roikkumaan, vaan turvauduin Buranaan. Eihän se täysin ihanteellinen ratkaisu ollut, mutta eipä jäänyt rästitöitä ensimmäiseltä keväältä.

2 comments:

  1. Anonymous4:26 AM

    Moi!
    Löysin blogisi vasta nyt, ja olen lukenut sen ilahtuneena läpi alusta asti. On mielenkiintoista lukea sekä ajalta ennen sisäänpääsyä että nyt kun vihdoin olet siellä unelmien koulussa. Itse olen vanhempi kuin sinä ja hakukertoja on jo takana monta, joten epätoivo meinaa iskeä aina välillä. Mitä teen jos en tänäkään vuonna pääse sisään... Mutta ehkä nyt on vihdoin minun tähtivuoteni.

    Olen huolestuneena mietiskellyt tuota poissaolojuttua, koska itselläni on vakava sairaus jonka vuoksi poissaoloja varmasti tulee, jopa sairaalahoitojakin. Mutta ilmeisesti jos on "oikeasti" kipeä, niin jossain määrin neuvotteluvaraa kuitenkin on?

    Tiedän tämän keväisen tuskan, itse olen ollut allergioiden ja astman takia kipeänä jo viikkokausia, joten täältä kovasti myötätuntoa sinulle!

    Toivottavasti jaksat kirjoitella jatkossakin! Kiitos vielä, sait valettua minuun taas uskoa, että ehkä minunkin vuoroni tulee vielä.

    MN

    ReplyDelete
  2. Hei vaan uudelle anonyymille - tervetuloa mukaan!

    En uskalla mitään virallista sanoa noista poissaolokäytännöistä, mutta meitä on ohjeistettu sillä tavalla, että pakollinen opetus on nimensä mukaisesti pakollista, ja erittäin vaikeaa, tai mahdotonta korvata muulla tavalla kuin läsnäololla. Käsittääkseni sairastumisen takia väliin jääneet seminaarit jne. lähes poikkeuksetta korvataan osallistumalla samoihin seminaareihin seuraavana vuonna. Meillä myös tutor-istunnot luokitellaan pakollisiksi, mutta virallinen sairaspoissaolokäytäntö niiden osalta taitaa tällä hetkellä olla sellainen, että tutor päättää korvaamisen tarpeellisuudesta. Niistä olen itsekin ollut pois sairauden vuoksi, eikä kertaakaan ole tarvinnut tehdä mitään korvaavaa tehtävää. Myös muun syyn vuoksi väliin jääneen kerran olen saanut korvattua ihan kohtuullisella pienellä esitelmällä. Nämä käytännöt vaihtelevat varmasti ryhmittäin ja erityisesti yliopistottain, ja jos asia huolettaa, niin kannattaa ehdottomasti laittaa viestiä jollekin opintosihteerille tms.

    Nyt vain vielä viimeiset motivaation rippeet kehiin, ja kohti pääsykoetta! Hurjasti onnea kokeisiin - toivottavasti tästä tosiaan tulee sinun tähtivuotesi!

    ReplyDelete